Літературний туризм у Європі


Культурний туризм належить до однієї з найстарших форм туризму. Його початки сягають античності, тоді він проявлявся головним чином у вигляді паломницьких подорожей  до святих місць, а також відправ заможних осіб, які бажали побачити світ. У середньовіччі рух паломників зміцнився ще більше, оскільки виникли нові релігії. Натомість, поява університетів спричинила сповільнення освітнього туризму. Період від Ренесансу до Доби Просвіти впроваджує нову форму культурного туризму під назвою Grand Tour. То була подорож молодих англійських аристократів на європейський континент. Метою було пізнання європейської культури, а також вивчення іноземних мов. Доба Просвіти і Романтизм впроваджують перші освітні подорожі на терені Європи. Розпочався також розвиток масового туризму до об’єктів культурної спадщини, зокрема, подорожі до місць поховання славетних героїв або оглядання руїн замків. У ті часи постають перші музеї, а також пов’язаний із ними туристичний рух. У другій половині ХІХ століття розвинулася залізниця, яка дала більші можливості подорожуючим. Розпочався розвиток міського туризму, а також туризму до місць великих битв. У першій половині ХХ століття, в період перед вибухом другої світової війни, у європейських країнах утворилися бюро подорожей, набуло розквіту краєзнавство. Від половини ХХ століття культурний туризм у західній Європі почав набувати більш комерційного характеру. Туризм розпочав також розвиватися на сільських обширах, де використовувалися з цією метою пам’ятні елементи інфраструктури.
Літературний туризм є важливою частиною культурного туризму. Він включає всі туристичні подорожі слідами великих письменників та локаціями, які описуються в їх творах, що спонукає учасників до глибших роздумів і особистого переживання. Його головними формами є біографічний туризм, метою якого є відвідання біографічних музеїв письменників, місць, пов’язаних з їх життям і працею, оглядання пам’ятників, місць поховання, а також присвячені письменникам конкурси, фестивалі, премії імені автора, біографічні маршрути. Другим видом є туризм шляхами літературного твору. Включає відвідання реальних і вигаданих місць, описаних в літературному творі, читання творів на пленерах, театральні вистави, творчі майстерні, літні школи, мандрівки шляхами літературних героїв.
Звичайно, такий поділ є умовним, тоді як в реальності ці форми неподільні, вони перетинаються і доповнюють одна одну. Неможливо відділити життя письменника від його творчості й доль героїв його книг.
Доповненням цих форм подорожування є відвідини різних місць, об’єктів і експозицій, які відображують історію і розвиток писемності, в тому числі друкарства.
На світі існує багато відомих і дуже добре спланованих маршрутів, які поєднують найважливіші місця, що стали тлом для сюжету книжки. В цей спосіб створені літературні туристичні маршрути, які відвідують як місцеві, так і іноземні туристи. Щомісячник National Geographic опрацював список десяти найбільш літературних місць у світі. Зокрема, з маршрутами, заснованими на вигаданих подіях. Наприклад, Лондон із широким вибором літературних маршрутів від Шерлока Холмса та Гаррі Поттера до Діккенса і Шекспіра. Наступні позиції посідає Санкт-Петербург, відомий передусім завдяки твору «Злочин і кара» Достоєвського, чи Стокгольм, пов’язаний із детективом «Міленіум» Стега Ларсона. Таке знайомство з містом може відбуватися в різний спосіб. Часто це мандрівка з екскурсоводом найважливішими місцями, описаними у книзі. Прикладом є хоча б стокгольмський «Міленіум Тур», який спирається на вже згадану повість «Міленіум». Типовими атракціями прогулянки є будинки, в яких розгортаються події твору. Таким чином, ми можемо побачити на власні очі, де мешкав головний герой, або затриматися у кав’ярні, яку зазвичай відвідує його подруга.
Проблема визначення типового учасника літературного туризму більш складна, ніж це здається на перший погляд. Участь у ньому лише любителів книги означає елітарність і обмеженість туристичного руху. Припустимо, що потенційних учасників літературних маршрутів можна поділити на три групи.
Любителі літератури – свідомі й рафіновані особи, які мають потужні знання, смак і вподобання і подорожують індивідуально або в групі для духовного збагачення: пізнання місць і об’єктів, пов’язаних із письменниками, а також повторного, ще більш інтенсивного осмислення їх творів.
Учасники організованих шкільних екскурсій – для яких маршрут і програма пов’язані з вивченням окремих шкільних предметів (література, історія). Як правило, вони не мають повної свободи вибору.
Масові літературні туристи – особи, які не цікавляться літературою в цілому, але на хвилі популярності читають книгу, а під час планування відпустки звертають увагу на місце дії твору, як на потенційно цікавий напрямок для подорожі.
Довершеним прикладом впливу літературних творів на туризм є творчість Шекспіра. Світ його драматичних творів має таку дію, що до Верони вже декілька століть приїздять тисячі людей в пошуках слідів романтичних коханців. На їх потреби створено об’єкти, які мали бути свідками вигаданої історії: дім Джульєтти з реконструйованим балконом, її могила, а також дім Ромео. Від 1937 року існує традиція писання любовних листів до Джульєтти. А відповідають на них члени Клубу Джульєтти, в такий спосіб підтримуючи міф про найвідомішу мешканку міста. Клуб організує різноманітні театральні вистави і літературні події.
Справжньою Меккою для всіх любителів англійської літератури є Стретфорд-на-Ейвонi – місце народження і смерті Вільяма Шекспіра. В містечку мешкає менш ніж 25 тисяч мешканців, але його щороку відвідує 3,5 мільйона туристів. Вони оглядають 5 будинків, де мешкав драматург і його родина, три театри, костьол Святої Трійці (місце хрещення і поховання), а останнім часом – мультимедійне шоу, присвячене письменнику.
У багатьох європейських країнах існують туристичні маршрути, пов’язані з літературою в широкому сенсі. Вони можуть мати біографічний характер і торкатися однієї мистецької постаті або кількох авторів, пов’язаних із даним регіоном, також  це можуть бути пейзажі, які були майстерно описані в творі або надихали письменника. Особливої уваги заслуговує Німецький казковий маршрут – одна з найстарший і найпопулярніших трас у країні (від 1975 року). Маршрут поєднує понад 70 міст і сіл зі світу німецьких казок і легенд, а також місця, пов’язанні з життям і творчістю братів Грімм. Довжина цього маршруту 600 кілометрів.
Цікаві пропозиції любителі літератури можуть знайти на інтернет-порталі Literaturreisen.com. Він презентує міста і регіони, пов’язані з відомими літературними творами, письменниками, стилями, епохами. Кожна пропозиція підпорядкована певній темі, навколо якої збудована ціла програма імпрези. Організатором подорожі є сам портал, а також професійні туроператори, які з ним співпрацюють. Щорічно пропозиція складає близько 40 маршрутів.
Літературних маршрутів, які гарантують яскраві враження за визначену ціну, в Україні бракує. Місто або регіон, який перший приготує привабливі пропозиції, має шанси надовго залишитися лідером цієї форми туризму.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Григір Тютюнник: стежками життя і творчості

Трагічна Зеровіана